ToCo | Verlies- en rouwbegeleiding

‘Rouw is liefde die zijn adres is kwijtgeraakt
~Jean Jacques Suurmond~

Verlies- en Rouwbegeleiding het verlies verbeteren

Wat is verlies?
Als je iets betekenisvol kwijtraakt in je leven dan is er sprake van een verlieservaring. Dit verlies kan bestaan uit het wegvallen van een geliefde of het overlijden van je kind, het kwijtraken van je werk, het verliezen van je lichaamsfuncties of het verlies, door scheiding, van je partner. Niet elk verlies leidt tot rouw. Maar sommige verliezen hebben een grote impact op je leven. Hierdoor kan je leven behoorlijk ontregeld raken. Dit kan zich uiten in allerlei lichamelijke en psychische  klachten zoals bijvoorbeeld somberheid, depressie, eenzaamheid, relationele problemen, isolement, ziekteverzuim en gebrek aan zingeving. In deze gevallen vraagt dit om een antwoord. Het antwoord heet rouwen.

Wat is rouw?
Rouw is de wijze waarop je reageert op verlies. Rouw is een normale reactie op verlies. Rouw is gezond. Rouw is ook hard werken. De functie van rouw is dat je aanpast aan de nieuwe realiteit. Rouw is een uniek en individueel proces waarin je geen vaste stadia doorloopt zoals vroeger beweerd werd. Rouw wordt ook wel de achterkant van de liefde genoemd.

Wat is verlies- en rouwbegeleiding?
De meest mensen rouwen zelfstandig, vooral kort nadat het verlies heeft plaatsgevonden. Als je zelf goed kunt omgaan met het verlies én voldoende ondersteuning hebt van je omgeving, heb je geen professionele hulp nodig. Dat is ook goed, je behoudt zo je zelfstandigheid en je autonomie. Dat is belangrijk want  je bent immers al iets betekenisvols kwijtgeraakt. Na verloop van tijd kan je rouwproces toch vastlopen. Het is heel normaal dat je dit pas na een half jaar tot een jaar na je verlieservaring ervaart. Dan, als alle kleur uit je leven lijkt te zijn weggetrokken,  kan het goed zijn om een aantal gesprekken te hebben met een verlies- en rouwbegeleider. Doel ervan is om de omgang met je verlies te verbeteren en de ondersteuning in je rouwproces te versterken. Als verlies- en rouwbegeleider zal ik je als gids bijstaan bij het hervinden en vasthouden van je koers in woelige wateren. Dit is een gezamenlijke zoektocht.
De begeleidingsgesprekken duren zo kort als mogelijk en zo lang als noodzakelijk.

Klik hier voor een afspraak of voor een vraag om meer informatie.

ToCo Verlies- en rouwbegeleiding Breda
Het is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden dat verlies- en rouwbegeleiding een specialisatie is. Het is daarom belangrijk dat verlies- en rouwbegeleiding uitgeoefend wordt door iemand die daarvoor speciaal is opgeleid. Professionals in de gezondheidszorg weten zich vaak niet zo goed raad met rouw. Dit komt omdat het hen op dit gebied aan de benodigde kennis en vaardigheden ontbreekt. ToCo biedt professionele verlies- en rouwbegeleiding in Breda aan volgens de laatste inzichten. Deze zijn de laatste tien jaar ontstaan uit diverse wetenschappelijke onderzoeksgebieden en therapeutische disciplines.

Zie hier wat ToCo ook voor organisaties kan betekenen op het gebied van Verlies, Rouw, Verzuim en Re-integratie.

ToCo | Verlies- en rouwbegeleiding: de blik vooruit